<>


whatsapp
блог.jpeg

whatsapp
down-arrow
down-arrow

ПОВНИЙ ПОСІБНИК З ДОГЛЯДУ ЗА КОЛЕКЦІЄЮ ВІНІЛОВИХ ПЛАТІВОК

2024-04-13 09:16

Array() no author 100799

Гайди, Всі,

ПОВНИЙ ПОСІБНИК З ДОГЛЯДУ ЗА КОЛЕКЦІЄЮ ВІНІЛОВИХ ПЛАТІВОК

У цій статті ми розповімо, як отримати від вінілу максимум...

У цій статті ми розповімо, як отримати від вінілу максимум.

 

Фраза "турбота про колекцію вінілових платівок" зазвичай викликає у людей жахливі асоціації. У голові відразу виникає образ чоловіка певного віку (чомусь саме чоловіка), який вічно сидить вдома, з тугою і обожнюванням дивлячись на рідкісну платівку Френка Заппи, яку йому важко вдалося отримати; і який розповідає всім і кожному, що цю платівку ніхто і за жодних обставин не повинен слухати і взагалі чіпати. Що ж, такому типу колекціонерів платівки і справді краще не діставати, щоб уникнути серцевого нападу :)

 

Але насправді це не найкращий сценарій. Платівки – це не злиток золота, який слід тримати у сховищі під сімома замками. Вони створені для того, щоби їх слухали. І не думай, що якщо ти проявиш до них краплю поваги, то перетворишся на того дивного дядька.

 

Ми зібрали кілька порад, дотримуючись яких, ти продовжиш термін життя свого вінілу і зможеш зберегти його чудове звучання на довгі роки.

 

Прочитай цю статтю, і як знати – може, ти вирішиш, що гра у вініл все-таки коштує свічок і передумаєш продавати татові платівки на OLX :)

 

1. Як правильно поводитися з вінілом?

Почнемо з азів – руки геть від платівки. Торкатися до неї, звичайно, можна, але тільки тримаючись за краї чи ярлик у центрі. Відбитки пальців не просто зіпсують глянсовий вигляд поверхні. Жир і бруд із твоїх пальців неминуче знизить якість звучання, оскільки заб'ється у жолобки на платівці. А ще завжди є ризик подряпати її нігтями.

 

2. Поради щодо чищення

Всіляко намагайся уникати пилу. Регулярно протирай програвач та опускай кришку під час відтворення записів. Але, природно, хоч би як ти старався, пил все одно потрапить на вініл.

 

Варто згаяти момент - і платівки стануть занадто брудними, почнуть тріскатися, можуть взагалі перестати відтворюватися або навіть пошкодити стілус, так що не затягуй. Але й чистити їх за допомогою клею ПВА та пластикової лопатки – ще та затія.

 

Насправді, ти не помилишся, якщо віддаси перевагу щітці з вуглецевого волокна, яка допоможе швидко прибрати пил із пластинки, а також спеціальної рідини та серветці для видалення більш серйозних забруднень.

 

3. Як зберігати колекцію платівок?

Запам'ятай головне: горизонтально – добре для прослуховування, погано для зберігання. Якщо зберігати пластинки горизонтально, вони деформуються. Ще ховати їх подалі від прямих сонячних променів (книжкова шафа прямо біля вікна – не годиться); а ще краще, якщо вони житимуть у сухому та помірно теплому приміщенні. Зберігайте платівки вертикально і обов'язково в конвертах. Хочеш, щоб вініл виглядав як новий – доведеться витратитися на спеціальні пластикові конверти, які не лише захистять його від пошкоджень, а ще й знімуть статику.

 

4. Як зрозуміти що час замінити голку?

Так само, як супер-крутий спорткар буде жахливо їздити на зношених шинах, вініл буде огидно звучати навіть на професійному програвачі з дорогою акустикою, якщо голка зношена.

 

Взагалі голка (або стилус) – це єдина точка зіткнення між програвачем та вінілом, тому їй варто приділити увагу. Сенс у тому, що коли голка надійно і правильно «лягає» на платівку, вона вловлює всі вібрації запису. Чим краще буде сигнал, який стилус передасть на підсилювач, тим якіснішим буде і звук.

 

Звичайно, голка з часом зношується і її потрібно замінювати. Сигналом, що її час настав, може бути погіршення якості звуку - наприклад, зниження гучності, або якщо раптом яскраві звуки (барабани, тарілки) більше не чути, або голка зіскакує з доріжки або періодично пропускає цілі шматки запису.

 

5. Витисніть максимум зі свого програвача

Звичайно, в бюджетному програвачі криється не так багато можливостей, але ось вертушку класом вище можна налаштувати так, щоб забезпечити мінімум тиску на доріжку запису. Якщо твій програвач дозволяє, відрегулюй трекінг і вага тонарма - це допоможе знизити знос голки і самої платівки, а ще зведе до мінімуму ймовірність скейтинга (це коли голка ковзає по вінілу, видаючи несамовитий звук).

 

6. Що робити з вінтажним вінілом?

Купуючи вживаний вініл, у 99% випадків він буде деформований (внаслідок неправильного зберігання на сонці, у горизонтальному вигляді тощо). Щоб реанімувати таку платівку, помісти її в конверті (обов'язково!) під важку стопку книг (тільки не перестарайся!) на кілька тижнів. Новою вона не стане, але деформація має зменшитися.

 

7. Ще деякі можна і не можна

Не залишай конверти на сонці – вони вигорять

 

Обов'язково регулярно замінюй зношені внутрішні конверти (ті, в які безпосередньо вставляється платівка)

 

Нікому не давай послухати свої платівки, доки вони не прочитають цю статтю! Ми серйозно!