<>


whatsapp
блог.jpeg

whatsapp
down-arrow
down-arrow

УНІКАЛЬНИЙ ВІНІЛ: BLUE ICE НА КРИЖАНІЙ ПЛАТІВЦІ

2024-04-16 22:59

Array() no author 100799

Цікаве, Платівки, Всі,

УНІКАЛЬНИЙ ВІНІЛ: BLUE ICE НА КРИЖАНІЙ ПЛАТІВЦІ

На зорі існування грамзапису винахідники та експериментатори застосовували маси різноманітних матеріалів...

На зорі існування грамзапису винахідники та експериментатори застосовували маси різноманітних матеріалів. Всі пам'ятають, що все починалося з воску, потім застосовувалися різноманітні пластмаси і навіть гума, поки люди не прийшли до шелаку, а потім до вінілу.

 

У цьому, здавалося б, раціональна еволюція грамзапису завершилася, але почалися творчі експерименти. З чого тільки не намагалися друкувати платівки, що в них не додавали. У цьому пості мова піде про платівки, які тануть, оскільки слухач, за задумом авторів, сам створює з води за допомогою морозильної камери.

Безумовно, одним із найнезвичайніших у світі експериментів із грамзаписом є піар-акція шведської інді-поп групи Shout Out Louds. Музиканти вирішили ускладнити шанувальникам життя та запропонувати їм крижані платівки, які спантеличений меломан має самостійно заморозити перед прослуховуванням. Спосіб придумали для видання синглу під назвою Blue Ice.

DIY набір для друку синглу шляхом заморозки розійшовся досить швидко, незважаючи на те, що герметичних програвачів так і не випустили. Тираж пішов досить швидко. На випадок якщо платівка залишиться на "столі", ніхто нічого не вигадував, залишається загадкою скільки програвачів стали утоплениками завдяки потужному піару інді-колективу.

У набір для кустарного виробництва крижаного диска включили форму, силіконову накладку, за допомогою якої запис наноситься на лід, пляшка води і мануал, який пояснює, яким чином все зробити, щоб не зламати голку, не вбити програвач і отримати трохи звуків, що хриплять, шведських-інді-виконавців, що віддалено нагадують.

Для профілактики нерівностей і бульбашок при створенні льоду, що співає, застосували дистильовану воду, саме тому покупцю релізу в комплекті її люб'язно надають. За легкість вилучення платівки з форми після 6 годин, проведених у морозилці, відповідає силіконова накладка.

96921a52ce11981a281d4ebbd07dcd10.jpeg

Ті, кому доводилося відтворювати це диво, кажуть, що з часом і така невисока якість відтворення починає погіршуватися в міру танення крижаного носія.

Можна сміливо говорити, що ми маємо справу з концептуалізмом, доведеним до абсурду, але відео, на якому шляхом нескладних маніпуляцій виходить витягти з льоду деякі звуки, вражає. Насправді – круто, пісня про лід на платівці з льоду… Тільки не розповідайте гурту “Гриби”.

За всіх концептуалістських достоїнств крижаний диск має проблеми, через які він не скоро з'явиться на прилавках магазинів вінілових платівок. Ця проблема зовсім не вірність відтворення. На відео, на якому показали відтворення диво-виробу, видно, що платівка крива і геометрія її не ідеальна. Це одразу ставить питання про те, наскільки згубно вона впливатиме на програвач.

Також для нормального відтворення "холодного вінілового звуку" явно знадобиться функція якогось особливого антискейтинга, бо тонарм скаче по льоду, як збентежений після кожних 20 секунд запису. При всіх цих відчутних недоліках платівка залишається одним із найоригінальніших та унікальних способів видання грамзаписів.